|
Masaż twarzy (kuleczka11) |
|
|
Wyczytalam kiedyś, że codzienny masaż twarzy wykonywany przy nakladaniu kosmetyków (krem, maseczka, mleczko itd.) może zdzialać więcej pożytku niż samo wklepanie kremu. Czy znajdujecie czas na taki masaż? Może macie jakieś wskazówki - wzór takiego masażu na twarz, szyję i dekolt? (więcej...) |
|
|
w jakim celu się go stosuje (Remigiusz) |
|
|
ostatnio kolega mówił że był na masażu twarzy. Prawdę mówiąc trochę się zdziwiłem że takie masaże w ogóle są wykonywane. Nigdy wcześniej o takim rodzaju masażu nie słyszałem. Dlatego chcę się zapytać was czy może wiecie co to za masaż i jakie są wskazania dla jego zastosowania? (więcej...) |
|
|
jak działa masaż twarzy (Julita) |
|
|
Proszę doświadczone osoby o wyjaśnienie mi jakie zadania spełnia masaż twarzy, czy warto z tego korzystać? (więcej...) |

Medycyna chińska
Medycyna chińska liczy sobie już ponad 3 tysiące lat. Zalicza się do niej akupunktura, akupresura, ziołolecznictwo, moksybucja (termoterapia), dieta (kuchnia chińska), gimnastyka lecznicza (qigong) itd. W przekonaniu Chińczyków stres, nadmiar obowiązków, a także nieujawnianie własnych emocji to przyczyny wielu naszych schorzeń.
Nazwa Tiens wywodzi się od chińskiego słowa „tianshi”, które jest połączeniem dwóch wyrazów: lew i niebo, stąd „tianshi” można przetłumaczyć jako „Niebiański Lew”. Myślą przewodnią, którą kieruje się Tiens na całym świecie jest „Zdrowie i bogactwo”, natomiast celem – promocja zdrowia i szczęścia w każdym zakątku świata.
Akupresura
Akupresura to dziś jedna z najstarszych metod leczenia alternatywnego. Powszechnie znana jest też jako refleksoterapia i wywodzi się z chińskiej sztuki leczenia dotykiem. Jako pochodna akupunktury polega na masażu i ucisku określonych miejsc na ciele zwanych punkami akupunkturowymi lub receptorami. W tym miejscu, warto zaznaczyć, że refleksoterapia posiada swoje odbicie w refleksologii.